Framsiden

 

Våre samarbeidspartnere
 
 
 
 
 

 

Magasinet Klatring

 

 

 

Norges klatreforbund
 

Besøk og postadresse: 

Postboks 5000

0840 Oslo

klatring@klatring.no

<< Tilbake

 

 

 

Retningslinjer for godkjente bestigninger

Bilde: Nina Skaugvoll flasher angivelig Dziwka på Jarberget (7-)

 

GOD FØRSTE APRIL!!

 

Klatring er en raskt voksende sport, og med økningen i antallet klatrere har vi i klatreforbundet merket et behov for å tydeliggjøre de regler og etiske retningslinjer forbundet mener gjelder for klatrere i Norge. Et særlig stort problemområde vi har merket er regler for godkjente bestigninger i form av onsight, flash eller redpoint.

 

Med "godkjent bestigning", eller å klatre ruten i «godkjent stil», mener vi at klatreren har klart å ta seg fra bunn til topp av en klatrerute uten å belaste utstyret, som ved f.eks. å dra i det eller å falle I det (vi har valgt å se bort fra aid-klatring og flertaulengdersruter her). "Onsight" innebærer at klatreren klatrer en rute uten noen forhåndskunnskap om ruten, og bestiger ruten i godkjent stil på første forsøk. Flash innebærer at klatreren har fått annenhåndsinformasjon om ruten på forhånd, enten fortalt av andre eller av å ha sett andre klatre ruten tidligere, og at klatreren så klarer å bestige ruten i godkjent stil på første forsøk. Hvis en klatrer prøver ruten mer enn en gang før de får til en godkjent bestigning, kalles det "redpoint". Det er urelevant om det er på andre eller på hundrede forsøk, det er uansett klassifisert som "redpoint".

 

Som mange forstår, og kanskje har gjort seg tanker om selv, er dette veldig diffuse begreper som åpner for mye fortolkning. Hvis man f.eks. faller etter å ha løftet bena noen cm over bakken, og så går på ruten og gjør en godkjent bestigning, er det da redpoint eller onsight? Om en klatrer ser noen andre på en rute som går veldig nær deres rute, som bruker et godt tak de senere bruker på sin bestigning, er det da flash eller onsight? Hvis man klatrer en rute i Thailand, og ser en apekatt klatre på ruten foran seg, er det da flash eller onsight? Om man får informasjon om en rute, men det viser seg at det ikke stemte helt, og man bruke ikke den informasjonen man fikk, har man da onsightet ruten, eller er det likevel flash?

 

På grunn av disse problemstillingene er det derfor viktig at vi utarbeider detaljerte retningslinjer for bestigninger, og at vi dermed kan sikre en rettferdig vurdering av hva klatrerne oppnår i klatreveggen. Særlig for klatrere som registrerer ruter og rangeres etter poeng på 8a.nu, hvor det er ulike poengsummer for onsight, flash og redpoint, er det viktig at vi har klare retningslinjer for å sikre rettferdig poenggivning.

 

For å utarbeide disse retningslinjene har klatreforbundet opprettet en egen komite. I første omgang vil komiteen fokusere på tauklatring på klippe, men de vil senere også ta for seg grener som buldring, is, alpint, flertaulengders og aidklatring. En hurtigarbeidende komite forventes å komme med innstilling til retningslinjer innen 2024.